Iată principalele metode de evaluare a nivelului vostru de franceză.

Pentru a se înscrie în anul I sau II de universitate sau la şcolile de arhitectură, candidaţii străini (care nu sunt cetăţeni europeni) trebuie să urmeze în mod obligatoriu procedura de cerere de admitere prealabilă (DAP). În acest cadru, trebuie să-şi justifice nivelul de franceză prin efectuarea unui test de limbă sau prin prezentarea unei diplome.

Pentru înscrierea în anul III de licenţă, la master sau doctorat sau în şcolile specializate, nu există o regulă comună, fiecare instituţie fiind liberă să-şi fixeze criteriile de admitere în materie de competenţe de limbă franceză. Trebuie deci să vă informaţi pe lângă instituţia în care depuneţi dosarul de candidatură pentru a afla care sunt cerinţele.

Testele de franceză limbă străină

"TCF" şi "TCF-DAP"

Este vorba de teste de nivel lingvistic general recunoscute de către Ministerul francez al învăţământului superior şi compuse din probe obligatorii şi probe facultative.

Special conceput pentru a fi integrat procedurii DAP, testul "TCF-DAP" este compus din aceleaşi probe obligatorii, completate de către un comentariu de text.

Testul TCF poate fi susţinut în 629 de centre recunoscute de examinare din 129 de ţări.

Testul "TEF"

TEF-ul este un test  creat de către Camera de comerţ şi de industrie de la Paris. Acesta evaluează competenţele şi nivelul general de franceză al candidaţilor sub forma unor întrebări grilă (100 de întrebări) şi a două probe suplimentare, una scrisă şi cealaltă orală.

Testul TEF poate fi susţinut în 400 de centre de examinare recunoscute din aproximativ 100 de ţări.

Dipomele de franceză limbă străină

"DELF" şi "DALF"

DELF-ul  (diploma elementară de limbă franceză) şi DALF-ul (diploma aprofundată de limbă franceză) sunt diplome eliberate de ministerul francez al educaţiei. 

Aceste diplome sunt compuse de fapt din 6 diplome independente, fiecare corespunzând unui nivel. DELF-ul se obţine după validarea a patru nivele, iar DALF-ul după validarea celor două nivele suplimentare.