Dacă locuiţi într-o ţară în care nu există procedura CEF, iată cum vă puteţi înscrie în sistemul de învăţământ superior francez.

Care este procedura de înscriere?

Aproape toate instituţiile de învăţământ superior franceze dispun de un site web (toate  sunt menţionate în  catalogul CampusFrance) care este util pentru un prim contact cu acestea.

Dacă doriţi să vă înscrieţi în învățământul superior francez în anul I şi II de licență la universitate, în anul I comun de studii de sănătate (medicină, farmacie, stomatologie şi moaşe) sau în anul I într-o şcoală națională de arhitectură, trebuie să efectuaţi o cerere de admitere prealabilă (DAP) pe lângă serviciul cultural al Ambasadei Franţei din ţara unde rezidaţi. Această procedură specifică începe în fiecare an în ianuarie şi este supusă unui calendar foarte strict.

Recursul la dispozitivul de înscriere online "Admission post bac" este obligatoriu în toate celelalte cazuri pentru a văă înscrie în învăţământul superior francez în anul I.

Dacă doriţi să aplicaţi pentru anul II sau III, pentru masterat sau doctorat, luaţi direct contact cu instituţiile alese în vederea înscrierii. 

Trebuie contactate mai multe şcoli simultan?

Este preferabil sa Este indicat să faceţi în mod simultan cel puţin 3 cereri de înscriere în instituţiile de învăţământ franceze, indiferent de procedura ce trebuie urmată.

Trebuie să ştiţi că unele instituţii primesc mai multe cereri de înscriere decât capacitatea lor de a găzdui studenţi. Există mereu soluţii alternative pentru a avea acces la un învăţământ de aceeaşi calitate.

Când primiţi un răspuns de la şcolile franceze ?

Puteţi primi un răspuns de la instituţiile de învăţământ franceze între 15 iunie şi 15 septembrie pentru cursurile ce încep în octombrie.

Trebuie să ţineţi cont de acest lucru, pentru că în unele cazuri, asta înseamnă că nu veţi avea la dispoziţie mai mult de o lună pentru a vă pregăti concret plecarea la studii. 

Înscrierea definitivă

La sosirea în Franţa, veţi efectua, ca toţi ceilalţi studenţi, ultimul demers înainte de începerea cursurilor: înscrierea definitivă care se compune dintr-o parte administrativă şi una pedagogică.

Instituţia de învăţământ vă va înmâna un certificat de şcolaritate şi un card de student. Aceste două documente certifică statutul vostru juridic de student. Aceste documente sunt înmânate personal studentului, în general după achitarea completă a taxelor de înscriere.