Doriţi să aflaţi cum puteţi integra o instituţie franceză de învăţământ superior? Acest lucru depinde de naţionalitatea d-voastră, de ţara de reşedinţă şi de natura studiilor pe care vreţi să le urmaţi.

O procedură de înscriere online obligatorie în 31 de ţări

În aproximativ 30 de ţări, o procedură dematerializată de candidatură online a fost creată. Această procedură este urmată în mod obligatoriu de obţinerea vizei de student. În celelalte ţări, veţi intra direct în contact cu instituţiile de învăţământ pe care le alegeţi.

Ţările supuse procedurii CEF sunt următoarele:

Algérie

Argentine

Bénin

Brésil

Burkina Faso

Cameroun

Canada

Chili

Chine

Colombie

Congo Brazzaville

Corée du Sud

Côte d'Ivoire

Etats-Unis

Gabon

Guinée

Inde

Japon

Liban

Madagascar

Mali

Maroc

Maurice

Mexique

Sénégal

Russie

Syrie

Taiwan

Tunisie

Turquie

Vietnam

 

 

 

 

 

Înscrierea într-o instituţie franceză în anul I: cererea de admitere prealabilă (demande d'admission préalable - DAP)

Studenţii titulari ai unei diplome străine de studii secundare care doresc să se înscrie en anul I sau II la universitate trebuie să facă imperativ o cerere de admitere prealabilă (DAP) pe lângă serviciul cultural al Ambasadei Franţei din ţara lor de reşedinţă. În cele 31 de ţări de mai sus, procedura se efectuează prin intermediul dispozitivului obligatoriu de înscriere online.

În toate cazurile, această procedură specifică debutează în fiecare an în ianuarie şi este supusă unui calendar foarte strict. 

Admission Post-bac

Acest dispozitiv obligatoriu de pre-înscriere online în anul I de studii a fost creat de către Ministerul Învăţământului superior şi al cercetării pentru a simplifica demersurile studenților, regrupând pe un singur site web aproape toate formările academice (licență, DUT, BTS-BTSA, CPGE, şcoli…).

Studenții străini (inclusiv cei europeni) sunt de asemenea supuşi acestei proceduri (fie că sunt sau nu titulari ai unui bacalaureat francez) atunci când doresc să se înscrie în anul 1 în cadrul instituțiilor pentru care nu este nevoie de cererea de admitere prealabilă cum sunt IUT-urile, STS-urile, CPGE-urile, anumite şcoli etc.

De notat : în cele treizeci de țări cu procedură CEF de mai sus, cererea de admitere prealabilă pentru un Institut universitar tehnic (IUT) se efectuează direct prin procedura de candidatură dematerializată.

Site-ul APB este deschis pentru pre-înscrieri pentru formările ce presupun o practică (ucenicie) pentru orice elev ce face o cerere, indiferent de naționalitate şi de țara de reşedinţă. De asemenea site-ul furnizează informaţii precise despre titlurile de sejur ce le permit candidaţilor străini să încheie un contract de ucenicie pentru a transforma această pre-înscriere într-o înscriere definitivă.

Un ghid specific pentru candidaţii străini este disponibil pe site-ul www.admission-postbac.fr.