Prestigioasele "Mari Şcoli" reunesc într-o ambianţă studioasă, dar primitoare câteva sute de studenţi şi profesori. Tot în Franţa găsiţi numeroase şcoli specializate în domeniul comunicării, al turismului sau al sănătăţii.

« Marile Şcoli »

Acest termen specific franţuzesc reuneşte instituţii de învăţământ publice sau private: şcolile de inginerie şi şcolile de management, dar şi şcolile normale superioare (ENS), Institutele de ştiinţe politice (IEP), şcolile veterinare şi alte şcoli de diferite specializări.  

Foarte selective, aceste instituţii găzduiesc în total  în jur de 30.000 de studenţi străini, fiind foarte căutate apoi pe piaţa internaţională de muncă.

Formările oferite de « Marile Şcoli » implică adesea stagii şi schimburi internaţionale.

« Marile Şcoli » conferă diplome conforme cu gradul european de Master.

Aceste instituţii pot propune şi diplome intermediare sau de specializare cum ar fi :

  • Bachelor (după 3 sau 4 ani de studii),
  • Master of Science – MSc (după 4 sau 5 ani de studii),
  • MBA (Master în Administrarea afacerilor),
  • Master specializat - Mastère Spécialisé - Ms (după 6 ani de studii).

În Marile Şcoli, numeroase formări sunt predate în limba engleză, mai ales în cazul domeniilor de specialitate.

« Marile Şcoli » propun un mediu de învăţământ privilegiat care oferă o viaţă studenţească, culturală, sportivă şi asociativă foarte bogată, finanţată într-o oarecare măsură de către întreprinderi.

Încadrarea de către profesori este personalizată, cursurile se fac cu un număr redus de elevi, se pune accentul pe proiecte şi pe studii de caz, iar o largă gamă de opţiuni este propusă.

Alte şcoli specializate

Franţa este recunoscută mondial în domeniul gastronomiei, cel hotelier, al modei, al cinematografiei…

Acestea sunt câteva dintre domeniile pentru care numeroase şcoli specializate propun formări, dar este vorba încă de multe alte sectoare cum ar fi benzile desenate, animaţia, jocurile video, fotografia, jurnalismul, comunicarea, formările paramedicale, carierele sociale etc.  

Aceste instituţii acordă diplome de stat sau diplome şi certificări proprii instituţiei.

Durata studiilor este în general între 2 şi 5 ani, admiterea se face cel mai adesea în baza unui concurs sau în baza examinării dosarului trimis de candidat.