Arta şi arhitectura sunt domenii ce ocupă un loc important în învăţământul superior francez.

Şcolile de artă

 

În Franţa, şcolile superioare de artă sau de arte aplicate sunt instituţii publice de înaltă calitate ce eliberează diplome naţionale după 3 sau 5 ani de studii.

Există şi şcoli private de artă sau şcoli ce aparţin Camerelor de comerţ şi care eliberează propriile lor diplome.

Toate aceste şcoli sut caracterizate de un mod de recrutare foarte selectiv (pe bază de dosar, sau în urma unui interviu sau concurs).

Reţeaua CampusArt

Site-ul Internet www.campusart.org vă oferă acces (sub anumite condiţii) la formări de nivel Licenţă, Master 1 şi Master 2, propuse de către o reţea de instituţii, animată de CampusFrance.

Site-ul vă propune în primă fază informaţii generale despre studiile de artă în Franţa şi vă ajută să vă orientaţi către o şcoală superioară de artă sau de arte aplicate, către o şcoală publică sau privată, sau către o universitate.

Domeniul artistic este înainte de toate cel al creaţiei (« A FACE » artă, arte plastice, design, comunicare vizuală, dar şi modă, arhitectură de interior etc.) care se face deci în şcolile superioare de artă ; există şi câteva formări universitare despre TEORIA artei sau despre GESTIONAREA artei (A se vedea explicaţiile de pe site).

Alegerea formării este urmată de un proces de candidatură online, rapid şi interactiv, care vă permite să constituiţ un singur dosar pentru întreaga reţea CampusArt.

Veţi primi un răspuns la sfârşitul lunii martie (atenţie candidaturile vor fi închise la sfârşitul lui februarie), permiţându-vă astfel să vă constituiţi dosarele de bursă şi să vă pregătiţi sejurul de studii.

Acest serviciu este complet gratuit până în momentul în care candidatul decide să accepte o propunere de formare.

Acest proces de candidatură online este disponibl peste tot în lume.

Şcolile de arhitectură

 Studiile de arhitectură se înscriu în schema europeană de armonizare a diplomelor (LMD – Licenţă,Master, Doctorat) :

  • un prim ciclu de studii cu o durată de 3 ani,  conducând la diploma de studii de arhitectură şi conferind gradul de Licenţă ;
  • un al doilea ciclu de studii cu o durată de 2 ani, conducând la diploma de stat de arhitect şi conferind gradul de Master ;
  • un al treilea ciclu de studii cu o durată de 3 ani, conducând la doctoratul de arhitectură şi la titlul de Doctor.

Cele 20 de şcoli naţionale de arhitectură aflate sub tutela Ministerului culturii eliberează, după anul 6 de studii, diplome de specializare şi de aprofundare în domeniul arhitecturii, precum şi importanta abilitare pentru a exersa în nume propriu (Habilitation à exercer la maîtrise d’œuvre en son nom propre - HMONP).