Franţa beneficiază de un dinamism cultural de invidiat, iar artiştii săi sunt recunoscuţi în toate domeniile.

Marion Cotillard, Oscarul pentru cea mai bună actriţă în 2008, Jean-Marie Le Clezio, Premiul Nobel pentru literatură în 2008 sau Michel Houellebecq, autor contemporan foarte cunoscut în străinătate şi tradus în mai bine de 30 de limbi. Iată doar câţiva dintre artiştii francezi consacraţi!

Muzică

Cine nu a auzit de Claude Debussy, Maurice Ravel, Gabriel Fauré sau Olivier Messiaen... Însă începând cu anii 80, cu Jean-Michel Jarre, ceea ce se cheamă azi "French Touch" în materie de muzică electronică se bucură de o reputaţie mondială. Artişti precum Air, Daft Punk, Justice, Martin Solveig, David Guetta sau Bob Sinclar reuşesc să umple sălile de spectacole din lumea întreagă.

Festivaluri

În fiecare an, şi mai ales vara, sunt organizate peste tot în Franţa numeroase festivaluri, fie că e vorba de muzicile actuale (Vieilles Charrues, Francofolies, Jazz in Marciac, Eurockéennes) sau clasice (Operă la Aix en Provence, Pian la La Roque d’Anthéron), de teatru (Avignon) sau de fotografie (Arles).

Cinema şi fotografie

 Franţa are o tradiţie cinematografică  neîntreruptă de la crearea acestei arte de către fraţii Lumière în 1895 şi până astăzi.

Festivalul de la Cannes, care are loc anual, reprezintă întâlnirea inconturnabilă pentru toţi profesioniştii din domeniul cinematografiei.

Şi în fiecare an, noi filme franceze (Franţa este printre primii producători mondiali) se bucură de un succes internaţional : filmele lui Godard, Truffaut, Jeunet sau ale lui Luc Besson au fost vizionate şi apreciate pe cele cinci continente după ce au fost deja proiectate în 2.000 de săli de cinema din Franţa.

În rândul fotografilor, Raymond Depardon, Henri Cartier-Bresson, Bettina Rheims sau Yann Arthus-Bertand s-au bucurat de o reputaţie mondială în secolul XX.  

Arhitectură şi design

 Mulţi dintre marii arhitecţi contemporani precum Gustave Eiffel (Turnul Eiffel, Statuia libertăţii), Le Corbusier, Jean Nouvel (Muzeul Louvre de la Abu Dhabi, Musée du quai Branly) sunt francezi.

Charlotte Perriand, Andrée Putman, Philippe Starck sunt printre cei mai renumiţi designeri ai momentului.

Artă contemporană

Pe lângă artiştii celebri ai secolului XX (Duchamp, Soulages, Klein, Dubuffet...), Franţa găzduieşte şi expune în permanenţă opere ale artiştilor contemporani din lumea întreagă, precum Jeff Koons sau Murakami la castelul Versailles.