Promovarea învăţământului superior francez în lume

Franţa s-a dotat din 1998 cu o structură operaţională, Agenţia EduFrance devenită între timp CampusFrance, ce se înscrie într-un context internaţional din ce în ce mai competitiv.

Destinată mobilităţii internaţionale, atât universitare cât şi ştiinţifice, Agenţia CampusFrance este plasată sub tutela Ministerului afacerilor externe şi europene şi a Ministerului învăţământului superior şi cercetării. 

Rolul şi misiunile Agenţiei

Sub tutela autorităţilor ministeriale şi în acord cu instituţiile de învăţământ superior franceze, CampusFrance are ca scop promovarea formărilor academice franceze în lumea întreagă şi oferirea unui parcurs de reuşită studenţilor străini în accesul acestora la studiile superioare din Franţa, din ţara de origine şi până în ţara gazdă, de la prima informare şi până la sejurul în Franţa.

Acest rol a fost sporit printr-o lege recentă din 27 iulie 2010 care conferă Agenţiei CampusFrance statutul de instituţie publică cu caracter industrial şi comercial (EPIC). În acest cadru, actuala Agenţie îşi va reuni forţele cu cele ale asociaţiei EGIDE, primul operator al mobilităţii internaţionale în Franţa, pentru a găzdui mai apoi activităţile internaţionale ale CNOUS. Acest nou operator va avea drept misiuni :

  • Valorizarea şi promovarea în străinătate a sistemului de învăţământ superior francez şi a formării profesionale franceze, inclusiv prin monitorizarea regulată a cetăţenilor străini care au urmat o parte sau totalitatea studiilor în sistemul de învăţământ superior francez sau în reţeaua de învăţământ francez din străinătate; 
  • Găzduirea studenţilor şi cercetătorilor străini, inclusiv ajutorul pentru obţinerea vizelor şi găsirea unei locuinţe, venind astfel în sprijinul universităţilor, şcolilor şi altor instituţii de învăţământ superior şi de cercetare, dar şi în sprijinul colectivităţilor teritoriale;
  • Gestionarea burselor, a stagiilor şi a altor programe de mobilitate internaţională pentru studenţi şi cercetători; 
  • Promovarea şi dezvoltarea învăţământului superior  practicat prin metoda noilor tehnologii ale informaţiei şi comunicării. 

Servicii şi manifestări

Programul marilor manifestări CampusFrance în străinătate (saloane, forumuri, vizite tematice, turnee universitare) ce reunesc anual în medie 160.000 de vizitatori, este stabilit cu mult timp înainte, în acord cu autorităţile de tutelă şi instituţiile de învăţământ superior, atât din punct de vedere geografic, cât şi strategic. 

Pe lângă marile evenimente internaţionale (Expoziţii universale, mari aniversări şi comemorări etc.) şi manifestările recurente la care participă CampusFrance, noi formule sunt testate cu succes: misiuni tematice, întâlniri instituţionale cu obiective precise, găzduirea preşedinţilor universităţilor străine etc. 

Programe internaţionale

CampusFrance răspunde la apeluri internaţionale de proiecte, în consorţiu cu instituţiile de învăţământ superior şi marile agenţii europene de promovare cu care lucrează în strânsă colaborare. CampusFrance participă la numeroase proiecte finanţate de către Comisia Europeană, mai ales în domeniul promovării învăţământului superior european, al transferului de expertiză, al cooperării universitare. 

În cadrul proiectului Erasmus Mundus Action 3 finanţat de către Comisia Europeană, CampusFrance coordonează proiectul PromoDoc, pentru promovarea studiilor doctorale în ţările terţe industrializate. Agenţia este liderul unui consorţiu internaţional constituit din DAAD (Germania), organizaţia olandeză Nuffic, British Council, European Council of Doctoral Candidates and Junior Researchers (Eurodoc) şi Institute of International Education (Statele-Unite).

CampusFrance participă în prezent la diverse proiecte europene finanţate de către Comisia Europeană: IMPI (Indicators for Mapping and Profiling Internationalisation) , Eurodata II (Study on mobility developments in higher education)  şi EACOVIROE.

CampusFrance a primit misiunea de a coordona programul "Antreprenori în Africa", care are ca scop evaluarea propunerilor de business depuse de către şcolile de inginerie.  

Recent, Agenţia CampusFrance a fost plasată în centrul procesului de creare a Biroului Mediteranean pentru Tineret (Office Méditerranéenne de la Jeunesse).

Peste 50 de site-uri web dedicate studenţilor străini

CampusFrance propune în jur de 50 de site-uri locale, gestionate direct de către Spaţiile CampusFrance. Aceste site-uri oferă un prim nivel de informare – în una dintre cele 27 de limbi practicate de către Agenţie – studenţilor interesaţi de studiile în Franţa.