Informaţii practice despre înscriere/admitere

Aş dori să studiez în Franţa. Ce universităţi îmi recomandaţi ?

În primul rând trebuie să ştiţi că în Franţa învăţământul superior nu se urmează doar la universităţi ci şi în aşa zisele "Mari şcoli" de inginerie sau comerţ, în şcolile normale, în insitutele specializate, etc. Prin urmare, în funcţie de nivelul dvs de studii, de rezultatele obţinute pînă în prezent, de disciplina dorită, de durata studiilor, de experienţa profesională şi de bugetul de care dispuneţi, mai multe opţiuni vă stau la dispoziţie. Spaţiul CampusFrance vă poate oferi consiliere personalizată în acest sens, fiecare student având un parcurs diferit şi nevoi sau aspiraţii diferite.

Pe ce criterii îmi aleg instituţia de învăţământ ? 

Pe lângă alegerea unei specializări care corespunde proiectului dvs. profesional, trebuie să luaţi în calcul şi alte aspecte: cele mai bune instituţii nu se găsesc doar în Paris, iar costul vieţii poate influenţa alegerea dvs., capitala fiind cu 50% mai scumpă decît provincia. Un criteriu important l-ar putea constitui şi deschiderea universităţii spre internaţional, parteneriatele cu şcoli străine, cu întreprinderile, condiţiile de primire sau facilitatea găsirii unei locuinţe, etc. 

Cum şi unde mă înscriu ?

Sistemul înscrierilor în Franţa este foarte diversificat. Înscrierea pentru primul ciclu de studii (nivel licenţă) se face pe site-ul www.admission-postbac.fr. Dacă doriţi să intraţi în anul 3, trebuie să contactaţi direct şcoală şi să susţine un interviu sau un concurs. La nivel de master şi doctorat, universităţile trebuie contactate direct, iar dosarul descărcat de pe site-ul lor şi trimis ulterior prin poştă. Există şi site-uri comune de înscrieri în funcţie de discipline: de exemplu şcolile de artă, deinginerie sau de comerţ.